Discursul despre crearea unei inimi artificiale din titan a câștigat premiul cel mare la Games of Science 2024
București, 13 mai 2024
Games of Science 2024, cel mai mare concurs de comunicare științifică pe înțelesul publicului larg, organizat de Social Innovation Solutions și Asociația SciPublicForum, a desemnat discursurile câștigătoare ieri, 12 mai. În marea finală au ajuns 16 finaliști din toată țara care au prezentat temele lor de cercetare în runde eliminatorii de la 15 secunde la 3 minute.
Otilia Pintilii este câștigătoarea celei de-a treia ediții, ea a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions pentru prezentarea cercetării despre crearea unui prototip de inimă artificială. Otilia este studentă la facultatea de Bioinginerie Medicală de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași și face parte dintr-o echipă care lucrează la dezvoltarea unui prototip de inimă artificială, conceput special pentru competiția mondială HeartHackathon. Pentru Otilia conectarea cu ceilalți este foarte importantă, așa că, pe lângă studii și cercetare, ea este activă și în Erasmus Student Network.
Locul al doilea a fost ocupat de Miruna Călin, studentă la facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, care a adus în fața juriului și a publicului o prezentare despre evoluția omului și influența alimentației asupra acesteia. Miruna a câștigat și Premiul Publicului, alături de premiul de 400 de euro, oferit de Asociația SciPublicForum.
Concursul a fost transmis live pe Facebook și aici poate fi urmărită înregistrarea lui: https://www.facebook.com/share/v/vdP5s1t4arQVZ8Dj/
Au primit premii speciale:
Răzvan Balașov, cercetător la Institutul de Științe Spațiale și vlogger la #cozonacosmic;
Sara-Rebeca Ban, masterand al Universității Politehnica București și inginer la ELI-NP;
Magda Ienci, astronom și promotor al astroturismului;
Maria Ișfan, doctorand al facultății de Fizică a Universității din București și cercetător la Institutul de Științe Spațiale;
Răzvan Mornea, Masterand în Psihologie Judiciară în cadrul facultății de Psihologie de la Universitatea Babeș-Bolyai;
Angela Stănescu, doctorand în Științele Comunicării la Universitatea Autonoma din Barcelona.
Cei 16 finaliști au ocupat primele două locuri la cele opt ediții locale care au avut loc între 29 februarie și 18 aprilie în București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Sibiu, Constanța și online. Ei sunt studenți, masteranzi, doctoranzi sau cercetători la 11 universități și două institute de cercetare. Patru dintre ei sunt studenți, șase sunt masteranzi, patru sunt doctoranzi și doi sunt cercetători. Domeniile în care studiază și cercetează sunt diverse și merg de la studii culturale și lingvistice la medicină, neuroștiințe și astrofizică.
Pe parcursul trainingurilor de la edițiile locale și de la finală, participanții au descoperit împreună cum pot explica pe scurt și clar idei și procese complexe. Concursul și trainingurile Games of Science sunt un format original, elaborat de Ada Roseti, și au scopul de a-i familiariza pe tinerii cercetători cu prezentările publice pe durate scurte, de la 15 secunde la 3 minute.
Ediția din 2024 a Games of Science a fost organizată de SciPublic Forum, asociație care își propune pregătirea și antrenarea oamenilor de știință pentru colaborare și comunicarea cu publicul larg și Social Innovation Solutions, organizaţie activă în sustenabilitate, impact social şi inovaţie.
Games of Science este un proiect inițiat în parteneriat cu British Council România și susținut de partenerul principal, Raiffeisen Bank, cu susținerea Aqua Carpatica și se derulează și cu sprijinul Lexonn și al Romanian in RISE-Romanian InSpace Engineering. La ediția 2024 au fost parteneri educaționali: Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea Ovidius din Constanța.